Udendørs Hortensia

Hortensia der ligner spindelvaev

HÅRDFØR HORTENSIA

Alle vores Hortensia kan plantes ud – de er vinterhårdføre og kan i vinterperioden klare lave minusgrader. Uanset om det er en større eller en mindre pottestørrelse, så kan de sagtens tåle vinterens frost.
Vær dog opmærksom på, at blomsterne i en Hortensia ikke kan tåle frost – så visner blomsten, men planten kan sagtens klare det. Særligt i foråret, kan der forekomme nattefrost – her bør blomsterne og knopperne i din Hortensia beskyttes.

UDVIKLET TIL VORES KLIMA

Langt de fleste Hortensia der produceres i dag, er af arten Hortensia macrophylla – denne art har en naturlig cyklus, som gør den særlig vinterhårdfør. Alle vores sorter er Hortensia macrophylla-typer og kan derfor både tåle frost og overvintre fra år til år.

I vores forædlingsafdeling tester og udvikler vi alle vores sorter, så de er tilpasset det Nordeuropæiske klima. Efter udplantning i løbet af sommeren, vil de hen på sensommeren danne mandellignende knopper op langs stænglen – knopper, som vil blive til næste års blomster.

PAS PÅ FROST I FORÅRET

Hortensia danner knopper til det efterfølgende års blomster i sensommeren. Disse knopper kan godt tåle vinterfrost. Men når foråret begynder at give mere varme, vågner hortensiaen fra sin dvale. 

Ved en lun periode i foråret vil din Hortensia og dens knopper begynde at gro. I denne periode tåler knopperne ikke minusgrader. Frosten vil ødelægge Hortensiaens blomsteranlæg og knopperne vil gå til. Det betyder ikke, at din Hortensia er død, men ved frost vil alle knopperne med blomsteranlæg fryse af, og du vil derfor kun se en grøn Hortensiabusk det år.

Hold derfor særligt øje med udplantede Hortensia i begyndelsen af foråret. Hvis de er begyndt at skyde, bør du overveje overdækning af dine Hortensia i tilfælde af frost. Overdækningen kan være visne blade, granris, et tæppe eller lignende.

Få succes med din udendørs Hortensia

Gode råd om hortensia

Alle vores Hortensia er vinterhårdføre og kan tåle frost. Kommer der ikke blomster i din Hortensia skyldes det som regel den sene nattefrost, som ødelægger blomsteranlæggene.
Læs mere om vores tips og tricks til pasning her.

Du må gerne beskære din Hortensia, men en god fingerregel er at undgå beskæring efter Skt. Hans. I løbet af sommeren og sensommeren dannes næste års blomster, det er derfor vigtigt ikke at klippe disse af.
Læs mere om vores pasningstips her.

Alle Hortensia er fra naturens hånd enten hvide, lyserøde eller røde, men de har den unikke egenskab, at blomsterne af macrophylla typer skifter farve afhængigt af surhedsgraden og mængden af aluminiumssulfat i jorden. For at din Hortensia kan optage blåfarvningen skal jorden have den korrekte pH. 
Læs mere om blåfarvning og jord her.

Hortensia er generelt meget tørstige og kræver meget vand for at holde sig smukke. Alle vores Hortensia er færdiggødet til resten af året når de forlader vores gartneri, du behøver derfor ikke tilføre yderligere gødning det første år.
Læs mere om vores gode råd til vanding og gødning her.

Hortensia kan som udgangspunkt godt lide sol, men er meget følsom overfor udtørring. Derfor oplever mange at blomsterhovederne får brune svidninger.
Læs mere om vores gode råd til placering og vanding her. 

I 2007 etablerede vi vores egen forædlingsafdeling med fokus på udvikling af nye spændende og ikke mindst smukke Hortensia. 
Hvert år introducerer vi nye sorter til markedet – sorter der er testet og tilpasset  det danske klima. 
Se og læs mere om alle vores sorter her.