Stuehortensia

Indendørs Hortensia

FÅ SUCCES MED DIN

INDENDØRS HORTENSIA

START INDE I VINDUET OG FLYT UD I HAVEN

Vi producerer udelukkende Hortensia macrophylla-sorter – alle vores sorter kan derfor tåle at stå både ude og inde.
Oftest anvendes de mindre pottestørrelser til indendørs brug, da de er lettere at have stående i vindueskarmen eller på et bord. Vores mindre pottestørrelser – 10,50 cm og 13 cm Hortensia – sælges fra begyndelsen af januar og helt frem til slutningen af september.

Mange tror fejlagtigt, at der er forskel på indendørs- og udendørs Hortensia, men Hortensia af typen ‘macrophylla’, kan placeres både udenfor og indendøre. Har du lige købt en Hortensia med knopper og/eller blomster, bør du dog ikke placere den udenfor, hvis der er frost. En Hortensias knopper og blomster kan ikke tåle frost – så visner de. Selve planten kan sagtens tåle frost – det er kun knopper og blomster, der er følsomme overfor frosten.

I januar-februar-marts bør din Hortensia placeres indenfor og gerne så lyst som muligt, da dagslængden er kort og dagene generelt mørke. Hvis din Hortensia lider af lysmangel, vil nye knopper gå i stå og visne. Det er derfor vigtigt, at din Hortensia får rigeligt med sollys i denne tid. Fra midt marts – når solen får mere magt og vi langsomt kan smage at foråret er på vej – bør din Hortensia ikke placeres i direkte sollys, da solen nu er stærk. En god placering er i et øst- eller vestvendt vindue.
Så snart der er frostfrit udenfor, kan du plante din Hortensia udenfor. Her vil den over sommeren få de rette betingelser for, at kunne danne de nye knopper til næste års blomstring. Når du først har plantet din Hortensia udenfor kan den sagtens overvintre. Vil du læse mere om Hortensia og overvintring, så finder du meget mere info her.

HORTENSIA I FARVER

Hortensia kan i dag fås i en bred vifte af farver. Den bevæger sig fra snehvid over til rosa, rød og blå, for at ende i en dyb lilla. Farven på din Hortensia er meget afgørende for, hvor godt den tåler solen. Helt generelt kan man sammenligne Hortensia med os mennesker – jo mørkere glød vi har i huden, jo bedre tåler vi solen – det samme gør sig gældende for Hortensia. De lyse farver bør derfor beskyttes mere mod direkte sol, hvorimod de mørke farver bedre tolererer solen.

Hvis du vil læse mere om hvordan du bedst passer din udendørs Hortensia, så kan der læses mere her

GODE RÅD OM HORTENSIA

Alle vores Hortensia er vinterhårdføre og kan tåle frost. Kommer der ikke blomster i din Hortensia skyldes det som regel den sene nattefrost, som ødelægger blomsteranlæggene.
Læs mere om vores tips og tricks til pasning her.

Du må gerne beskære din Hortensia, men en god fingerregel er at undgå beskæring efter Skt. Hans. I løbet af sommeren og sensommeren dannes næste års blomster, det er derfor vigtigt ikke at klippe disse af.
Læs mere om vores pasningstips her.

Alle Hortensia er fra naturens hånd enten hvide, lyserøde eller røde, men de har den unikke egenskab, at blomsterne af macrophylla typer skifter farve afhængigt af surhedsgraden og mængden af aluminiumssulfat i jorden. For at din Hortensia kan optage blåfarvningen skal jorden have den korrekte pH. 
Læs mere om blåfarvning og jord her.

Hortensia er generelt meget tørstige og kræver meget vand for at holde sig smukke. Alle vores Hortensia er færdiggødet til resten af året når de forlader vores gartneri, du behøver derfor ikke tilføre yderligere gødning det første år.
Læs mere om vores gode råd til vanding og gødning her.

Hortensia kan som udgangspunkt godt lide sol, men er meget følsom overfor udtørring. Derfor oplever mange at blomsterhovederne får brune svidninger.
Læs mere om vores gode råd til placering og vanding her

I 2007 etablerede vi vores egen forædlingsafdeling med fokus på udvikling af nye spændende og ikke mindst smukke Hortensia. 
Hvert år introducerer vi nye sorter til markedet – sorter der er testet og tilpasset  det danske klima. 
Se og læs mere om alle vores sorter her