Beskæring

Når Hortensia skal beskæres

Beskæring af Hortensia

En fast fingerregel for beskæring af Hortensia er:
“Aldrig klip din Hortensia efter Skt. Hans”
Årsagen er meget simpel, Hortensia danner nemlig næste års blomster i løbet af sommeren, der sidder som små knopper op langs stænglen. Ved for sen eller forkert nedklipning af din Hortensia, kan blomstringen til næste år muligvis ødelægges.

I efteråret, når blomsterhovederne bliver brune eller visner hen, kan de klippes af når det ønskes – også efter Sankt Hans – men vær opmærksom på den kommende sæsons knopper som sidder op langs stænglen – klippes de af, kommer der ingen blomster på Hortensiaen året efter.

Er der liv i min Hortensia

En Hortensia kan, efter vinterens kulde og sne, se meget trist og nærmest død ud. Men inden du helt kasserer din Hortensia, anbefaler vi du klipper en stængel over og tjekker om, den stadig er grøn og saftspændt inde i midten – er den det, så er der fin liv i din Hortensia.

Vi har lavet en video, hvor vi viser, hvordan du skal beskære din Hortensia. Vi viser både hvordan du skal gøre uanset om der er knopper op langs stænglen eller ej.

Roed Hortensia i hvide vaser

Gode råd om hortensia

Alle vores Hortensia er vinterhårdføre og kan tåle frost. Kommer der ikke blomster i din Hortensia skyldes det som regel den sene nattefrost, som ødelægger blomsteranlæggene.
Læs mere om vores tips og tricks til pasning her.

Du må gerne beskære din Hortensia, men en god fingerregel er at undgå beskæring efter Skt. Hans. I løbet af sommeren og sensommeren dannes næste års blomster, det er derfor vigtigt ikke at klippe disse af.
Læs mere om vores pasningstips her.

Alle Hortensia er fra naturens hånd enten hvide, lyserøde eller røde, men de har den unikke egenskab, at blomsterne af macrophylla typer skifter farve afhængigt af surhedsgraden og mængden af aluminiumssulfat i jorden. For at din Hortensia kan optage blåfarvningen skal jorden have den korrekte pH. 
Læs mere om blåfarvning og jord her.

Hortensia er generelt meget tørstige og kræver meget vand for at holde sig smukke. Alle vores Hortensia er færdiggødet til resten af året når de forlader vores gartneri, du behøver derfor ikke tilføre yderligere gødning det første år.
Læs mere om vores gode råd til vanding og gødning her.

Hortensia kan som udgangspunkt godt lide sol, men er meget følsom overfor udtørring. Derfor oplever mange at blomsterhovederne får brune svidninger.
Læs mere om vores gode råd til placering og vanding her. 

I 2007 etablerede vi vores egen forædlingsafdeling med fokus på udvikling af nye spændende og ikke mindst smukke Hortensia. 
Hvert år introducerer vi nye sorter til markedet – sorter der er testet og tilpasset  det danske klima. 
Se og læs mere om alle vores sorter her.