Hortensia

Blåfarvning og Jord

FARV DIN

Hortensia blå

BLÅ OG LILLA HORTENSIA

BLÅFARVNING AF HORTENSIA

Hortensia trives bedst i halvsur jord (med lav pH-værdi) der består af en luftig og humusrig blanding af muldjord og spagnum – Rhododendron-jord kan med fordel anvendes. Sørg for at hullet, hvori din Hortensia skal placeres, er ca. dobbelt så stor som rodklumpen, fyld 1/3-del spagnum i hullet, placér din Hortensia (som gerne har stået og trukket vand en halv times tid inden) så plantens overflade flugter med jordens overflade, og pak den nu med muldjord og vand grundigt. 

Fra rosa til blå Hortensia – fra blå til rosa Hortensia

Hortensia har den unikke egenskab, at blomsterne af macrophylla-typer kan skifte farve afhængigt af surhedsgraden og mængden af aluminiumsulfat i jorden. 
Er pH-graden omkring 6,5 eller højere (svagt sur til basisk jord), er det godt for pink og rød farve, mens den blå og lilla farve kræver en pH-grad under 5 (meget sur jord). Hortensia vokser bedst i muldet og luftig jord. Det betyder, at jorden hvori planten skal stå, bør være godt løst og iblandes 20-40 % spagnum inden planten sættes i jorden.

En blå Hortensia bliver typisk over tid rosa, hvis den ikke opretholder en passende mængde aluminiumsulfat, tilsvarende vil en lilla hortensia med tiden blive rød, hvis jorden ikke tilføres aluminiumsulfat. Aluminiumsulfat sænker pH-værdien i plantejorden, hvilket samtidig øger plantens evne til at optage aluminium, og deraf farves blomsterhovederne blå.

Blåfarvning – Aluminiumsulfat

Blåfarvning – eller Aluminiumsulfat, som også kaldes kali-alun – kan købes i de fleste havecentre og planteskoler. Blåfarvning til din Hortensia bør tilføres i sensommeren, så planten kan nå at optage koncentrationen i knopperne inden frosten rammer. Læg blåfarvningen ovenpå jorden – ca. 5 cm fra stammen – og lad det trænge ned i jorden løbende. Når du køber en blå eller lilla Hortensia fra os, er den blåfarvet til resten af sæsonen – du bør derfor ikke tilføre yderligere aluminiumsulfat til din Hortensia det første år.