Blåfarvning og jord

Farv din Hortensia blå

Blåfarvning af Hortensia

Hortensia trives bedst i halvsur jord (med lav pH-værdi) der består af en luftig og humusrig blanding af muldjord og spagnum – Rhododendron-jord kan med fordel anvendes. Sørg for at hullet, hvori din Hortensia skal placeres, er ca. dobbelt så stor som rodklumpen, fyld 1/3-del spagnum i hullet, placér din Hortensia (som gerne har stået og trukket vand en halv times tid inden) så plantens overflade flugter med jordens overflade, og pak den nu med muldjord og vand grundigt. 

Fra rosa til blå Hortensia - fra blå til rosa Hortensia

Hortensia har den unikke egenskab, at blomsterne af macrophylla-typer kan skifte farve afhængigt af surhedsgraden og mængden af aluminiumsulfat i jorden. 
Er pH-graden omkring 6,5 eller højere (svagt sur til basisk jord), er det godt for pink og rød farve, mens den blå og lilla farve kræver en pH-grad under 5 (meget sur jord). Hortensia vokser bedst i muldet og luftig jord. Det betyder, at jorden hvori planten skal stå, bør være godt løst og iblandes 20-40 % spagnum inden planten sættes i jorden.

En blå Hortensia bliver typisk over tid rosa, hvis den ikke opretholder en passende mængde aluminiumsulfat, tilsvarende vil en lilla hortensia med tiden blive rød, hvis jorden ikke tilføres aluminiumsulfat. Aluminiumsulfat sænker pH-værdien i plantejorden, hvilket samtidig øger plantens evne til at optage aluminium, og deraf farves blomsterhovederne blå.

Blåfarvning - Aluminiumsulfat

Blåfarvning – eller Aluminiumsulfat, som også kaldes kali-alun – kan købes i de fleste havecentre og planteskoler. Blåfarvning til din Hortensia bør tilføres i sensommeren, så planten kan nå at optage koncentrationen i knopperne inden frosten rammer. Læg blåfarvningen ovenpå jorden – ca. 5 cm fra stammen – og lad det trænge ned i jorden løbende. Når du køber en blå eller lilla Hortensia fra os, er den blåfarvet til resten af sæsonen – du bør derfor ikke tilføre yderligere aluminiumsulfat til din Hortensia det første år. 

Vi har lavet en film, hvor vi viser, hvordan du skal blåfarve din Hortensia.

Roed Hortensia i hvide vaser

Gode råd om hortensia

Alle vores Hortensia er vinterhårdføre og kan tåle frost. Kommer der ikke blomster i din Hortensia skyldes det som regel den sene nattefrost, som ødelægger blomsteranlæggene.
Læs mere om vores tips og tricks til pasning her.

Du må gerne beskære din Hortensia, men en god fingerregel er at undgå beskæring efter Skt. Hans. I løbet af sommeren og sensommeren dannes næste års blomster, det er derfor vigtigt ikke at klippe disse af.
Læs mere om vores pasningstips her.

Alle Hortensia er fra naturens hånd enten hvide, lyserøde eller røde, men de har den unikke egenskab, at blomsterne af macrophylla typer skifter farve afhængigt af surhedsgraden og mængden af aluminiumssulfat i jorden. For at din Hortensia kan optage blåfarvningen skal jorden have den korrekte pH. 
Læs mere om blåfarvning og jord her.

Hortensia er generelt meget tørstige og kræver meget vand for at holde sig smukke. Alle vores Hortensia er færdiggødet til resten af året når de forlader vores gartneri, du behøver derfor ikke tilføre yderligere gødning det første år.
Læs mere om vores gode råd til vanding og gødning her.

Hortensia kan som udgangspunkt godt lide sol, men er meget følsom overfor udtørring. Derfor oplever mange at blomsterhovederne får brune svidninger.
Læs mere om vores gode råd til placering og vanding her. 

I 2007 etablerede vi vores egen forædlingsafdeling med fokus på udvikling af nye spændende og ikke mindst smukke Hortensia. 
Hvert år introducerer vi nye sorter til markedet – sorter der er testet og tilpasset  det danske klima. 
Se og læs mere om alle vores sorter her.