VANDING & GØDNING

HORTENSIA ER TØRSTIGE

Vanding

Navnet Hortensia – eller Hydrangea, som de hedder på latin – har en interessant historie. Ordet Hydrangea stammer fra græsk, hvor ‘hydor’ betyder vand og ‘angeion’ betyder kar, med disse ord i baghovedet er det lettere at huske, at Hydrangea – eller Hortensia – er en meget vandkrævende plante. 
Hortensia er fra naturens side meget tørstige samtidig med, at den er særdeles følsom overfor udtørring, specielt hvis den er placeret i en krukke udendørs, eller er nyudplantet i haven.

Roed Hortensia i krukke ved siden af en baenk

Din Hortensia skal gerne vandes inden den begynder at hænge/sove med blomterne, ellers er der risiko for at blomster og blad får brune eller visne kanter. Det er vigtigt at vandet ved din Hortensia kan drænes væk, så den ikke står og sopper i vand over længere tid. Hortensia tåler ikke at stå med vand omrkring roden, da dette drukner rodnettet og dermed ødelægger planten. 

Er du i tvivl om din Hortensia trænger til vand, kan du forsigtigt lægge din hånd ovenpå et blomsterhoved og mærke om blomsterbladene er faste og saftspændte – er de det, så skal din Hortensia ikke have vand. Er blomsterbladene fløjlsbløde, bør du give din Hortensia noget vand. 

Lys pink Hortensia og en Haand

Gødning

Hortensia kan med fordel gødes frem til Sankt Hans, men derefter bør du holde igen, så din Hortensia kan nå at afgro, inden det bliver efterår og vinter.
Hvis en Hortensia mangler gødning, ses det let på plantens løv, som bliver gulligt i farven og ser usunde ud. Hortensia skal ikke have noget speciel gødning, helt almindelig N-P-K gødning er fint brugbart. 

Lys pink Hortensia ved siden af en Hortensia kun med blade

Du kan se filmen nedenunder, og se hvordan du gøder din Hortensia.

Roed Hortensia i hvide vaser

Gode råd om hortensia

Alle vores Hortensia er vinterhårdføre og kan tåle frost. Kommer der ikke blomster i din Hortensia skyldes det som regel den sene nattefrost, som ødelægger blomsteranlæggene.
Læs mere om vores tips og tricks til pasning her.

Du må gerne beskære din Hortensia, men en god fingerregel er at undgå beskæring efter Skt. Hans. I løbet af sommeren og sensommeren dannes næste års blomster, det er derfor vigtigt ikke at klippe disse af.
Læs mere om vores pasningstips her.

Alle Hortensia er fra naturens hånd enten hvide, lyserøde eller røde, men de har den unikke egenskab, at blomsterne af macrophylla typer skifter farve afhængigt af surhedsgraden og mængden af aluminiumssulfat i jorden. For at din Hortensia kan optage blåfarvningen skal jorden have den korrekte pH. 
Læs mere om blåfarvning og jord her.

Hortensia er generelt meget tørstige og kræver meget vand for at holde sig smukke. Alle vores Hortensia er færdiggødet til resten af året når de forlader vores gartneri, du behøver derfor ikke tilføre yderligere gødning det første år.
Læs mere om vores gode råd til vanding og gødning her.

Hortensia kan som udgangspunkt godt lide sol, men er meget følsom overfor udtørring. Derfor oplever mange at blomsterhovederne får brune svidninger.
Læs mere om vores gode råd til placering og vanding her. 

I 2007 etablerede vi vores egen forædlingsafdeling med fokus på udvikling af nye spændende og ikke mindst smukke Hortensia. 
Hvert år introducerer vi nye sorter til markedet – sorter der er testet og tilpasset  det danske klima. 
Se og læs mere om alle vores sorter her.