Overvintring

få din hortensia til at overvintre

Vinterhårdfør Hortensia

Hortensia og vinter

Alle vores Hortensia-sorter er som udgangspunkt vinterhårdføre, og kan i vinterperioden klare hårde minusgrader.

Hen på sensommeren danner Hortensia næste års knopper/blomster op langs stænglen – de ligner små grønne mandler. Hortensiaknopperne suger sagt og kraft til sig i takt med at vejret bliver køligere. Når frosten sætter ind går knopperne i stå og planten visner hen – den gør sig, så at sige, klar til vinter og går i dvale. Hvis der kommer tidlig nattefrost (i september), kan det være en god idé at dække Hortensiaen lidt af, så knopperne når at blive færdigdannet. I dvaleperioden kan din Hortensia og knopperne godt tåle vinterfrost.

Når forårssolen luner og temperaturen så småt begynder at stige – normalt hen omkring midt marts – vil dvaleperioden stoppe. De små mandellignende knopper begynder langsomt at vokse og åbne sig – det er i denne tid, din Hortensia er særlig følsom. Udsættes den for (natte)frost nu, vil knopperne fryse af og ødelægges. Det betyder ikke at din Hortensia er død – kun sommerens blomsteranlæg. Hold derfor særligt øje med din Hortensia i begyndelsen af foråret (april og maj). Er de begyndt at gro, bør de overdækkes i tilfælde af frost. Overdækningen kan være visne blade, granris, et tæppe eller sågar bare en jakke.
Fryser knopperne af i løbet af foråret, vil din Hortensia stå som en grøn busk i løbet af sommeren, formentlig med ingen eller kun ganske få blomster i.

Vi har lavet en film, hvor vi dækker Hortensia med gran fra juletræet.

Roed Hortensia i hvide vaser

Gode råd om hortensia

Alle vores Hortensia er vinterhårdføre og kan tåle frost. Kommer der ikke blomster i din Hortensia skyldes det som regel den sene nattefrost, som ødelægger blomsteranlæggene.
Læs mere om vores tips og tricks til pasning her.

Du må gerne beskære din Hortensia, men en god fingerregel er at undgå beskæring efter Skt. Hans. I løbet af sommeren og sensommeren dannes næste års blomster, det er derfor vigtigt ikke at klippe disse af.
Læs mere om vores pasningstips her.

Alle Hortensia er fra naturens hånd enten hvide, lyserøde eller røde, men de har den unikke egenskab, at blomsterne af macrophylla typer skifter farve afhængigt af surhedsgraden og mængden af aluminiumssulfat i jorden. For at din Hortensia kan optage blåfarvningen skal jorden have den korrekte pH. 
Læs mere om blåfarvning og jord her.

Hortensia er generelt meget tørstige og kræver meget vand for at holde sig smukke. Alle vores Hortensia er færdiggødet til resten af året når de forlader vores gartneri, du behøver derfor ikke tilføre yderligere gødning det første år.
Læs mere om vores gode råd til vanding og gødning her.

Hortensia kan som udgangspunkt godt lide sol, men er meget følsom overfor udtørring. Derfor oplever mange at blomsterhovederne får brune svidninger.
Læs mere om vores gode råd til placering og vanding her. 

I 2007 etablerede vi vores egen forædlingsafdeling med fokus på udvikling af nye spændende og ikke mindst smukke Hortensia. 
Hvert år introducerer vi nye sorter til markedet – sorter der er testet og tilpasset  det danske klima. 
Se og læs mere om alle vores sorter her.